Home » Πλαίσιο |  Ετήσια ενημέρωση οικονομικών αναλυτών – Επιπλέον επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ σε logistics και νέα καταστήματα

Πλαίσιο |  Ετήσια ενημέρωση οικονομικών αναλυτών – Επιπλέον επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ σε logistics και νέα καταστήματα

Από OPS Publications
11/05/2022

Πλαίσιο | Ετήσια ενημέρωση οικονομικών αναλυτών - Επιπλέον επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ σε logistics και νέα καταστήματα

LOGOS ET_OW S

50 χρόνια Πλαίσιο: Μισός αιώνας δημουργίας και εξέλιξης - Plaisio Blog

Στη ετήσια ενημέρωση αναλυτών, ο Όμιλος Πλαίσιο παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 437 εκ. Ευρώ από 355 εκ. Ευρώ το 2020, βελτιωμένες κατά 23,2%, ενώ τα Κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) στα 19,9 εκ. Ευρώ από 13,3 εκ. Ευρώ (+49,6%).

Ο Κώστας Γεράρδος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο, παρουσίασε τα ορόσημα για το Πλαίσιο το 2021:

  • Η αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το 2019 αγγίζει το 38%, χάρη τόσο στις εξελιγμένες υποδομές σε logistics, όσο και στη συλλογική προσπάθεια της ομάδας της Πλαίσιο
  • Η πορεία των Λευκών Συσκευών ξεχωρίζει με ετήσια αύξηση που ξεπέρασε το 90%, και με την επέκταση του καταστήματος του Ηρακλείου για να συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα σημεία πώλησης ανήλθαν στα δέκα
  • Η Πλαίσιο συνεχίζοντας την παράδοση της ανάπτυξης των ανθρώπων της προήγαγε 108 συνεργάτες σε ανώτερες θέσεις εντός του οργανισμού και οργάνωσε 56.789 ώρες εκπαίδευσης. Επιπλέον, ως ανταμοιβή για την εξαιρετική προσπάθεια το 2021, αποφασίστηκε η καταβολή στο προσωπικό της Εταιρείας bonus ύψους 1 εκ. Ευρώ.

Ο κ. Γεράρδος αναφέρθηκε ειδικότερα στο ρεκόρ τζίρου του ομίλου το 2021, ήτοι 437 εκατ. ευρώ με αύξηση 23,2% και ανάπτυξη 38% σε σχέση με 2019. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση στην 15ετία ενώ ο όμιλος εμφάνισε βελτίωση σε όλες τις γραμμές κερδοφορίας. Ενδεικτικά, εμφάνισε EBITDA 20 εκατ. ευρώ και σχεδόν τριπλασίασε την καθαρή κερδοφορία του.

Μετά τις καλές επιδόσεις του 2021 η διοίκηση του ομίλου προβλέπει κάποια πίεση στα μικτά περιθώρια κέρδους λόγω της ανάγκης εξισορρόπησης του αυξημένου κόστους κτήσης προϊόντων (λόγω ισοτιμίας ευρώ/δολάριο, μεταφορών και πληθωρισμού) ώστε να αποφύγει να μετακυλήσει την επιβάρυνση στις τελικές τιμές.

Ο όμιλος συνεχίζει επίσης, παρά τις προκλήσεις, το επενδυτικό του πλάνο και όπως ανέφερε ο Γεώργιος Γεράρδος, πρόεδρος του ομίλου, στο υπόλοιπο του έτους δρομολογούνται επενδύσεις τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. Θα κατευθυνθούν σε νέα καταστήματα -με δύο να δρομολογούνται ήδη εκτός Αττικής- καθώς και στον τομέα των logistics και της διανομής.

Ο κ. Γεράρδος τόνισε ότι η Πλαίσιο πρωτοπορεί με τη νέα υπηρεσία last mile και υπερισχύει έναντι του ανταγωνισμού σε υπηρεσίες integrated logistics. “Μπορούμε και λέμε στον πελάτη από την προηγούμενη ημέρα ένα τρίωρο, εντός του οποίου κατ’ εκτίμηση θα παραλάβει την παραγγελία του ενώ την επόμενη ημέρα έχουμε εκτιμώμενη ώρα παράδοσης με μικρή απόκλιση. Ο πελάτης μπορεί να παρακολουθεί την παραγγελία του ενώ 30 λεπτά πριν φτάσει λαμβάνει ενημερωτικό sms”, ανέφερε ο κ. Γεράρδος.

Όπως τόνισε ο κ. Γεράρδος, η εταιρεία διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια για να αγοράζει μεγάλες ποσότητες προϊόντων ενώ επιπλέον διαθέτει και τις υποδομές logistics για να στεγάσει αυτό το απόθεμα. Προς το παρόν τα πολύ αυστηρά lockdown στη Σαγκάη δεν την επηρεάζουν ενώ οι άμυνές της απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους είναι η τοποθέτησή της στην αγορά: απευθύνεται σε καταναλωτές μέσου και υψηλού εισοδήματος που επηρεάζονται λιγότερο από τις πληθωριστικές πιέσεις και επιπλέον απευθύνεται σε επιχειρήσεις.

Κατηγορίες και κανάλια πωλήσεων

Στον τομέα των λευκών συσκευών, όπου επενδύει από το 2019, ο όμιλος απολαμβάνει ήδη αποδόσεις. Πρόκειται για μια omnichannel προσπάθεια, σύμφωνα με τη διοίκηση της Πλαίσιο, που έχει τοποθετήσει τη συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων σε 10 σημεία του δικτύου της, το οποίο αριθμεί συνολικά 24 καταστήματα πανελλαδικά και ένα στη Βουλγαρία. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 2021 η κατηγορία έδωσε ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις του ομίλου καθώς οι λευκές συσκευές εμφάνισαν τζίρο 42,319 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 91,3%.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών, που αποτελούν ιστορικά τον τομέα με την υψηλότερη συμμετοχή στο τζίρο του ομίλου Πλαίσιο, το 2021 εμφάνισαν ανάπτυξη 24,1% αποτελώντας το 45,7% του κύκλου εργασιών. Πρόκειται για περίπου 200 εκατ. ευρώ όπου περιλαμβάνονται και πωλήσεις 17,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ψηφιακής μέριμνας. Στα προϊόντα τηλεφωνίας η ανάπτυξη διαμορφώθηκε σε 32,9% και ο τομέας συμμετέχει με μερίδιο 20,3% στις πωλήσεις ενώ η πλέον παραδοσιακή κατηγορία της Πλαίσιο, αυτή των ειδών γραφείου, εμφάνισε σταθεροποίηση με μερίδιο 23,6%. Επίσης οι πωλήσεις υπηρεσιών αυξήθηκαν σε 3,257 εκατ. ευρώ από 2,353 εκατ. ευρώ το 2020.

Το κανάλι Β2Β διαθέτει πελατολόγιο με πάνω από 360.000 επιχειρήσεις με ένα μερίδιο 23% στις διαδικτυακές πωλήσεις αλλά με βάση τις πωλήσεις που γίνονται με ΑΦΜ και μέσω του δικτύου καταστημάτων αυτό ξεπερνά οριακά το 50%. Οπότε πρόκειται για ένα θεμελιώδες κοινό. Εν τω μεταξύ, στόχος της διοίκησης είναι η είσοδος στις κάθετες αγορές.

Στο omnichannel ο όμιλος Πλαίσιο αντλεί σήμερα περίπου 15% του τζίρου του από το online κανάλι. Κάπου εκεί αναμένεται να σταθεροποιηθεί το μερίδιο πωλήσεων του plaisio.gr, που ήταν 20% το 2021 έχοντας ενισχυθεί από τα επίπεδα προ πανδημίας (8-9% το 2019).

Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει και η πελατειακή βάση της αλυσίδας, καθώς σύμφωνα με τα στελέχη της, το 2020 προσέλκυσε μεγάλο αριθμό καταναλωτών οι οποίοι μετακινήθηκαν από τον ανταγωνισμό προκειμένου να επωφεληθούν από την on time παράδοση και πολλοί έχουν παραμείνει πελάτες. Η τάση των μεριδίων είναι αυξητική, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, σε όλες τις κύριες προϊοντικές κατηγορίες, από τα είδη τεχνολογίας, που εμφανίζουν δυναμική τάση, πάνω από τα επίπεδα του 2019, μέχρι τις ηλεκτρικές συσκευές.

Η διοίκηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ισχυρή ταμειακή ρευστότητα, που διαμορφώθηκε σε 62,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, με καθαρή ρευστότητα 46,8 εκατ. ευρώ αφαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού – και παρά την επιστροφή κεφαλαίου 4 εκατ. ευρώ και το bonus 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email