Home » Έρευνα Focus Bari | Οι Έλληνες προτιμούν τα τοπικά ανεξάρτητα καταστήματα

Έρευνα Focus Bari | Οι Έλληνες προτιμούν τα τοπικά ανεξάρτητα καταστήματα

Από OPS Publications
26/01/2023

Έρευνα Focus Bari | Οι Έλληνες προτιμούν τα τοπικά ανεξάρτητα καταστήματα

LOGOS ET_OW S

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Focus Bari και Plushost, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) για τις φυσικές αγορές το τοπικό κατάστημα συγκεντρώνει μερίδιο 39%, οι αλυσίδες με πολλά brands μερίδιο 28%, τα καταστήματα επώνυμων brands 21%, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ μερίδιο 6%, τα πολυκαταστήματα 5% και τα πρατήρια καυσίμων 1%. Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών αγορών κυριαρχούν οι επώνυμες αλυσίδες με πολλά brands (26%), ακολουθούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα επώνυμων brands (22%), ενώ το τρίτο υψηλότερο μερίδιο (21%) κατέχουν marketplaces (Skroutz κ.ά.).

Το 69% των καταναλωτών δηλώνει ότι προτιμά τις αγορές από το φυσικό κατάστημα προκειμένου να παραλάβει άμεσα το προϊόν, ενώ το 65% επειδή θέλει να έχει άμεση επαφή με το προϊόν. Σε αρκετή απόσταση με ποσοστό 38% έρχεται η ασφάλεια ως κίνητρο για τις αγορές από το φυσικό κατάστημα. Από την άλλη οι καταναλωτές επιλέγουν να ψωνίζουν από ηλεκτρονικά καταστήματα καθώς θεωρούν ότι εκεί βρίσκουν καλύτερες τιμές και προσφορές (74%) και ότι εξοικονομούν χρόνο (62%).

Τα πέντε κυριότερα κριτήρια για να επιλέξουν οι καταναλωτές ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, εκτός της τιμής, είναι τα ακόλουθα: δωρεάν αποστολή (59%), διαθεσιμότητα (54%), ασφάλεια πλατφόρμας (44%), δωρεάν επιστροφή (43%) και θετικές αξιολογήσεις (42%). Οι απαντήσεις, πάντως, σε αυτό το ερώτημα έρχονται σε αντίθεση με το μοντέλο που ολοένα και περισσότερες εταιρείες σχεδιάζουν να εφαρμόσουν δηλαδή την επιβολή χρεώσεων για τις αποστολές, αλλά και για τις επιστροφές, λόγω του πολύ υψηλού κόστους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 700 ατόμων ηλικίας 16 έως και 74 ετών σε πανελλαδική βάση. Αναλύθηκαν 27 κατηγορίες προϊόντων και συγκεκριμένα αγορές, κανάλια, δαπάνες, αγοραστικό ταξίδι.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email