Home » Η Ε.Ε. καταργεί τις πλαστικές και τις μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες  από το 2025

Η Ε.Ε. καταργεί τις πλαστικές και τις μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες  από το 2025

Από OPS Publications
26/01/2023

Η Ε.Ε. καταργεί τις πλαστικές και τις μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες από το 2025

LOGOS ET_OW S

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέους κανονισμούς για τις συσκευασίες που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 και απαιτούν όλες οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Οι νέες συσκευασίες πλαστικών θα υπόκεινται σε υποχρεωτικά επίπεδα ανακυκλωμένου περιεχομένου από το 2025, ενώ οι απαιτήσεις, που αντικαθιστούν τον κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας του 1994, θα εισάγουν επίσης ένα ενιαίο σύστημα επισήμανσης ανακύκλωσης για ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, όλες οι συσκευασίες θα υποβληθούν σε αξιολόγηση για να διασφαλιστεί ότι έχουν σχεδιαστεί για ανακύκλωση, σε κλίμακες βαθμολογίας  από Α έως Ε.  Η βαθμολογία Ε των συσκευασιών θα απαγορευτεί από την κοινή αγορά από το 2030 και οι βαθμοί Α έως Δ θα υπόκεινται σε τέλη εκτεταμένης ευθύνης παραγωγού (EPR), εισάγοντας ένα οικονομικό κίνητρο για την κατασκευή εύκολα ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Οι κατασκευαστές που εξάγουν στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις.

Η Beatrice Klose, γενική γραμματέας της Intergraf, δήλωσε σχετικά με τα νέα πρότυπα της ΕΕ: «Αυτός ο εκτεταμένος κανονισμός είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στις προσπάθειες της ΕΕ να δημιουργήσει μια πιο βιώσιμη βιομηχανία συσκευασίας στην Ευρώπη.  «Θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία εκτύπωσης και συσκευασίας, η οποία θα χρειαστεί να βρει νέους και καινοτόμους τρόπους για τη μείωση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης».

Ο νέος κανονισμός θα εισαγάγει επίσης ένα νέο εικονογραφικό σύστημα ετικετών ανακύκλωσης που θα βοηθά τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν σωστά τη συσκευασία. Οι επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες θα πρέπει επίσης να φέρουν ετικέτα με κωδικό QR και τα προγράμματα επιστροφής θα είναι υποχρεωτικά για πλαστικά μπουκάλια και μεταλλικά κουτιά.

Οι κατασκευαστές θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τα υποχρεωτικά ποσοστά συμπερίληψης για το ανακυκλωμένο πλαστικό όταν παράγουν νέες πλαστικές συσκευασίες.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email