Home » ΙΟΒΕ |Σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης – Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα 

ΙΟΒΕ |Σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης – Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα 

Από OPS Publications
21/06/2023

ΙΟΒΕ | Σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης – Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα

LOGOS ET_OW S

Σημαντικά ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο, αντανακλώντας τη βελτίωση σε όλους τους επιμέρους παράγοντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -34,5 μονάδες τον Μάιο από -44,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, όταν άγγιζε τις -51,3 μονάδες.

Προς αντίθετη πορεία κινήθηκε το οικονομικό κλίμα, παρουσιάζοντας οριακή υποχώρηση τον περασμένο μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 108,1 μονάδες έναντι 108,7 μονάδων τον Απρίλιο. Η πτώση αποδίδεται στην ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στους κυριότερους τομείς, με εξαίρεση τον κλάδο των κατασκευών, όπου σημειώθηκε έντονη βελτίωση.

Το ΙΟΒΕ υπενθυμίζει ότι το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 2,1% το α’ τρίμηνο από 4,8% το δ’ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας ισχυρότερη αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο του 1,2% της Ε.Ε. Επίσης, οι εξαγωγές τους πρώτους τρεις μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 8,9%, με τις εξαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 6,2% και των αγαθών κατά 10,6%. Επιπλέον, τον Απρίλιο, η ανεργία υποχώρησε στο 11,3% από 12,5% τον ίδια μήνα πέρυσι.

Στα βασικά στοιχεία της έκθεσης του ΙΟΒΕ αναφέρεται επίσης πως τον Απρίλιο μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή έναντι του Μαρτίου. Σε ετήσια βάση πάντως, καταγράφηκε βελτίωση 4,4% σε ετήσια βάση, έναντι οριακής ανόδου 0,1% στην Ε.Ε. Στην εγχώρια μεταποίηση καταγράφηκε άνοδος 3,2% σε ετήσια βάση.

Τέλος, σημειώθηκε νέα άνοδος των εξαγωγών της βιομηχανίας, με άνοδο 18,1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε οριακά στα 3,28 δισ. από 3,31 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email