Home » Έρευνα EHI- ecommerceDB27 | Πώς ο πληθωρισμός “έπνιξε” το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2022 

Έρευνα EHI- ecommerceDB27 | Πώς ο πληθωρισμός “έπνιξε” το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2022 

Από OPS Publications
05/10/2023

Έρευνα EHI- ecommerceDB27 | Πώς ο πληθωρισμός "έπνιξε" το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2022

LOGOS ET_OW S

Οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και το ‘’φρενάρισμα’’ του εμπορίου λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία είναι ανασταλτικοί παράγοντες για να ‘’αναπνεύσει’’ μέσα στην τρέχουσα χρονιά το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας Euro-commerce, σε σχέση με τις δαπάνες των Ευρωπαίων πολιτών σε ηλεκτρονικά καταστήματα, το 2022, αλλά και το τρέχον έτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι δαπάνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο άγγιξαν τα 899 δισ ευρώ το 2022 στις 37 συνολικά χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, έναντι 849 δισ ευρώ το 2021, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 6%.

Είχε προηγηθεί ωστόσο ενίσχυση των ηλεκτρονικών δαπανών κατά 12% το 2021 συγκριτικά με το 2022, με τις σχετικές συναλλαγές να παρουσιάζουν κάμψη το περσινό έτος, συνέπεια της επιστροφής στην κανονικότητα -και στα φυσικά καταστήματα. Με τον πληθωρισμό να είναι παρόντα, η έρευνα της Euro-commerce διαπιστώνει κάμψη της αξίας του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2022, σε ποσοστό 2%, ενώ και για το 2021 η ανάπτυξη περιορίζεται σε 9%.

Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο πληθωρισμός φαίνεται και από κάποια στοιχεία της έρευνας για τις χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες ο πληθωρισμός ήταν μειωμένος την χρονιά που πέρασε.

Οι συγκεκριμένες είναι οι μόνες χώρες όπου ο σχετικός δείκτης παραμένει θετικός, με την -αναθεωρημένη- ποσοστιαία μεταβολή να υπολογίζεται σε 13% και 5% αντίστοιχα για το 2022.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξακολουθήσουν και το 2023, με την ίδια έρευνα να υπολογίζει την αύξηση των ηλεκτρονικών δαπανών πανευρωπαϊκά σε 8%.

Παρόλαυτα, αν μετρήσουμε τον πληθωρισμό, η αντίστοιχη τιμή περιορίζεται σε 2%. Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης κατέχουν την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 603 δισ ευρώ πέρσι.

Ακολουθεί η Νότια Ευρώπη, με συναλλαγές ύψους 146 δισ ευρώ, η Κεντρική Ευρώπη με 72 δισ ευρώ, η Βόρεια Ευρώπη με 65 δισ ευρώ και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ανατολική Ευρώπη με σύνολο ηλεκτρονικών συναλλαγών ύψους 14 δισ ευρώ την περσινή χρονιά.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email