Home » Σημαντικό! Νέος κανονισμός της Ε.Ε. περιορίζει τις περιόδους πληρωμής για επιχειρηματικές – εμπορικές συναλλαγές σε 30 ημέρες 

Σημαντικό! Νέος κανονισμός της Ε.Ε. περιορίζει τις περιόδους πληρωμής για επιχειρηματικές – εμπορικές συναλλαγές σε 30 ημέρες 

Από OPS Publications
03/11/2023

Σημαντικό! Νέος κανονισμός της Ε.Ε. περιορίζει τις περιόδους πληρωμής για επιχειρηματικές – εμπορικές συναλλαγές σε 30 ημέρες

LOGOS ET_OPC S

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα προσχέδιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Το πακέτο μέτρων περιορίζει τις περιόδους πληρωμής για επιχειρηματικές συναλλαγές B2B/G2B σε 30 ημέρες. Η εμπορική ένωση Wohnen und Büro eV ( HWB ) απορρίπτει αυτόν τον κανονισμό επειδή, αφενός, θα οδηγούσε σε περιττό πρόσθετο κόστος τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους οφειλέτες και, αφετέρου, θέτει σε κίνδυνο την ποικιλία προϊόντων του λιανικού  εμπορίου.

Στο μέλλον, σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού της Ε.Ε., οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν τιμολόγια προμηθευτών εντός 30 ημερών· η απόκλιση των προθεσμιών πέραν αυτής της προθεσμίας πληρωμής θα ήταν απαράδεκτη. Εάν η πληρωμή καθυστερήσει, ο οφειλέτης πρέπει αυτόματα να καταβάλει στον πιστωτή κατ’ αποκοπή αποζημίωση για τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τους τόκους υπερημερίας. Επιπλέον, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να ορίσουν φορείς αρμόδιους για την επιβολή του κανονισμού, να διενεργούν έρευνες για συναλλαγές πληρωμών και, εάν είναι απαραίτητο, να επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις.

Η HWB βλέπει εδώ τον κίνδυνο περαιτέρω υπερβολικής γραφειοκρατικοποίησης. Επιπλέον, η HWB θεωρεί ότι το μοντέλο τόκων υπερημερίας είναι εντελώς υπερβολικό και φοβάται τα υπερβολικά επιτόκια· το προσχέδιο προβλέπει επί του παρόντος 8% πάνω από το βασικό επιτόκιο για τις επηρεαζόμενες εταιρείες. Με αυτόν τον κανονισμό, η Επιτροπή θα αύξανε πάρα πολύ τον κίνδυνο πτωχεύσεων. Επιπλέον, ο κανονισμός θα υπονόμευε την ατομική εταιρική σχέση μεταξύ προμηθευτή και αντιπροσώπου. Αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις, την ποικιλομορφία των προϊόντων, την επιχειρηματική ελευθερία των συμβάσεων και θα έκανε επίσης πολύ πιο δύσκολη την έναρξη μιας επιχείρησης.

«Καλούμε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων να επανεξετάσουν επειγόντως και να ακυρώσουν αυτόν τον δογματικό κανονισμό για τις καθυστερήσεις πληρωμών. Ο κανονισμός θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις υπάρχουσες δομές των εταιρειών-μελών μας και θα απαγόρευε εντελώς κοινά επιχειρηματικά πρότυπα που είναι αποδεκτά από όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες θα καταστραφούν και η ήδη τεταμένη κατάσταση στο εμπόριο θα επιδεινωθεί σημαντικά. Ο αυξανόμενος κίνδυνος αφερεγγυότητας που σχετίζεται με τον κανονισμό καθιστά ουσιαστικά αδύνατες τις νέες νεοφυείς επιχειρήσεις και τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον του ανοιχτού εμπορίου», εξηγεί ο Michael Ruhnau, Πρόεδρος του Housing and Office Trade Association.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της HWB, Markus Meyer, προσθέτει: «Μια περιοριστική προθεσμία πληρωμής 30 ημερών θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των start-ups. Κατά τη σύσταση μιας επιχείρησης, δεν είναι ασυνήθιστο η νεοσύστατη εταιρεία να εκτιμά τα εκθεσιακά αγαθά για μια περίοδο αρκετών μηνών, ώστε να έχει την ευκαιρία να χρηματοδοτήσει τα αγαθά χρησιμοποιώντας τα έσοδα που δημιουργούνται. Ειδικά στην τρέχουσα οικονομικά τεταμένη κατάσταση, δεν θα πρέπει να τεθούν άλλα εμπόδια στον δρόμο αυτών που δημιουργούν μια νέα επιχείρηση».

Η HWB είναι μέλος της εμπορικής επιτροπής με επικεφαλής τη Γερμανική Εμπορική Ένωση ( HDE ) με γραφεία στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Τα μέλη των εξειδικευμένων σωματείων είναι οι περιφερειακές ενώσεις της εμπορικής οργάνωσης και επομένως οι ειδικοί λιανοπωλητές και χονδρέμποροι που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email