Αγαπητοί συνεργάτες,
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από την ΔΙ.Μ.Ε.Α. η επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις του κλάδου τα οποία αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
Από την επιβολή του νόμου (αρχές του 2022) που αφορούσε το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στα επίπεδα του 2021 έως σήμερα, αρκετοί παράγοντες της αγοράς αλλά και πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους σχετικά με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας οι ελεγκτικές αρχές καταλογίζουν αλλά και υπολογίζουν τα πρόστιμα, μη λαμβάνοντας υπόψιν βασικές παραμέτρους του τρόπου λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και των λογιστικών προτύπων, χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας την εφαρμογή του ως ανεδαφική κυρίως σε εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά την περίπτωση των εμπορικών – εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου εξαιτίας των πολλών ιδιαιτεροτήτων της αγοράς μας. Πιο συγκεκριμένα, το προϊοντικό μείγμα του κλάδου μας αποτελείται από πάρα πολλά είδη χαμηλής τιμής (μ/ο κάτω από 10€), το οποίο επηρεάζεται άμεσα και πολλές φορές καταλυτικά, από πολλούς παράγοντες όπως: Τις συναλλαγματικές διαφορές (σε περιπτώσεις εισαγωγών εκτός Ε.Ε.), το κόστος μεταφοράς (αφού μιλάμε για προϊόντα χαμηλής τιμής), το κόστος των δικαιώματων χρήσης των σημάτων (royalties), τις συμφωνίες με τους δικαιοπαρόχους, τη μόδα, το απόθεμα κά. Ένα απλό παράδειγμα μπορεί να αφορά τη συμφωνία ενός έτους με ένα εργοστάσιο, για ετήσια έκπτωση επίτευξης ποσοτικών στόχων (είναι πρακτικά και λογιστικά αδύνατο το να επιμεριστεί η ετήσια έκπτωση σε π.χ. 250 κωδικούς χαμηλής τιμής), ενώ την επόμενη χρονιά, η έκπτωση αυτή δίνεται επί τιμολογίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι 250 κωδικοί να φαίνεται πως έχουν πουληθεί με διαφορετικό μικτό κέρδος ενώ στην ουσία έχουν πουληθεί με το ίδιο.
Επίσης, ένα ακόμη παράλογο αυτού του νόμου είναι και το πώς υπολογίζονται τα πρόστιμα αφού “η διαφορά του περιθωρίου κέρδους πολλαπλασιάζεται με το απόθεμα”, ένα απόθεμα που τις περισσότερες φορές στα τέλη Σεπτεμβρίου στην αγορά μας και ειδικά στις σχολικές τσάντες, είναι περσινό και άρα εκτός αγοράς και θα πουληθεί, εάν πουληθεί, σε τιμές κόστους.
Αδιαμφισβήτητα ο κλάδος στο σύνολό του, είναι δίπλα, στήριζε και στηρίζει την ελληνική οικογένεια, δεκαετίες τώρα. Οι επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης επί σειρά ετών έχουν να επιδείξουν πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και σε καμία περίπτωση η επιβολή και η ανακοίνωση παράλογων προστίμων δεν μπορεί ούτε να θίξει αλλά ούτε και να χαλάσει την εικόνα και το κύρος του κλάδου αλλά και των επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.
Από ότι φαίνεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης: “Χάθηκε η λογική στην προσπάθεια της εικόνας”
Με εκτίμηση
Η συντακτική ομάδα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα