Home » Η Ε.Ε. βάζει τέλος στις μη πιστοποιημένες οικολογικές σημάνσεις των προϊόντων 

Η Ε.Ε. βάζει τέλος στις μη πιστοποιημένες οικολογικές σημάνσεις των προϊόντων 

Από OPS Publications
02/02/2024

Η Ε.Ε. βάζει τέλος στις μη πιστοποιημένες οικολογικές σημάνσεις των προϊόντων

LOGOS ET_OPC S

Για να γίνει πιο διαφανές το μάρκετινγκ εντός της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια οδηγία στις 17 Ιανουαρίου 2024 που θα απαγορεύει τη χρήση ορισμένων περιβαλλοντικών σημάτων και πιστοποιήσεων.

Τα «φιλικά προς το περιβάλλον», «φυσικά», «βιοδιασπώμενα», «κλιματικά ουδέτερα» ή ακόμα και «οικολογικά» θα εξαφανιστούν σύντομα από τις ετικέτες πολλών προϊόντων, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως σε μια οδηγία που θα κάνει την επισήμανση των προϊόντων πιο σαφή και πιο αξιόπιστη, απαγορεύοντας τη χρήση ορισμένων περιβαλλοντικών δηλώσεων εάν δεν αποδειχθούν.

Το κείμενο στοχεύει να προστατεύσει τους καταναλωτές από παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές και να τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερες επιλογές κατά την αγορά. Μεταξύ των απαγορευμένων επιχειρηματικών πρακτικών, περιλαμβάνει μια σειρά από προβληματικές επιχειρηματικές συνήθειες που σχετίζονται με το greenwashing. Θα ρυθμιστεί επίσης η χρήση ετικετών βιωσιμότητας. Στο μέλλον, θα επιτρέπονται μόνο εκείνες που βασίζονται σε επίσημα συστήματα πιστοποίησης ή έχουν δημιουργηθεί από δημόσιες αρχές.

Επιπλέον, η οδηγία θα απαγορεύσει τους ισχυρισμούς ότι ένα προϊόν έχει ουδέτερο, μειωμένο ή θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μέσω συστημάτων αντιστάθμισης εκπομπών. Οι νέοι κανόνες θα απαγορεύουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς βιωσιμότητας, τα κίνητρα για την αντικατάσταση αναλωσίμων νωρίτερα από όσο χρειάζεται (όπως τα δοχεία μελάνης) και την παρουσίαση ενός προϊόντος ως επισκευάσιμο όταν δεν είναι.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email