Home » Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους ανανεωμένους κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια των παιχνιδιών | Έντονη ανησυχία προκαλεί στο κλάδο  η εφαρμογή των νέων κανονισμών 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους ανανεωμένους κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια των παιχνιδιών | Έντονη ανησυχία προκαλεί στο κλάδο  η εφαρμογή των νέων κανονισμών 

Από OPS Publications
14/03/2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους ανανεωμένους κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια των παιχνιδιών | Έντονη ανησυχία προκαλεί στο κλάδο η εφαρμογή των νέων κανονισμών

LOGOS ET_CRT S

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τους ανανεωμένους κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια των παιχνιδιών με 603 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και 15 αποχές. Το κείμενο ανταποκρίνεται σε μια σειρά από νέες προκλήσεις, που προέρχονται κυρίως από τα ψηφιακά παιχνίδια και τις ηλεκτρονικές αγορές, και αναφέρει ότι μετατρέπει την υφιστάμενη οδηγία σε άμεσα εφαρμοστέο κανονισμό.

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία η Toy Industries of Europe (TIE) δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχη» για ακούσιες συνέπειες. Ενώ η πρόταση στοχεύει να ενισχύσει τις απαιτήσεις και επίσης να θέσει σε ισχύ απαγορεύσεις για ορισμένες χημικές ουσίες στα παιχνίδια, η Toy Industries of Europe (TIE) αναφέρει ότι οι προτεινόμενοι κανόνες «ζητούν το αδύνατο» και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δίνει χέρι βοήθειας σε απατεώνες εμπόρους που θα συνεχίσουν να φτιάχνουν επικίνδυνα παιχνίδια χωρίς να ενδιαφέρονται για τυχόν νέους κανόνες». Σε μια λεπτομερή δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η TIE αναφέρει :

«Ενώ ορισμένες βελτιώσεις θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των προτύπων ασφάλειας των παιχνιδιών, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σημαντικές ανησυχίες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών όπως:

  • Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθιστά αδύνατη τη χρήση φυσικών συστατικών στα παιχνίδια. Αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλή παιχνίδια όπως κραγιόνια, μπογιές, κιμωλίες κ.λπ. θα απαγορευτούν.
  • Θα καταστήσει επίσης εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση της τρέχουσας εξαίρεσης για την ασφαλή χρήση του ανοξείδωτου χάλυβα, που απαιτείται για παιχνίδια εξωτερικού χώρου, όπως τραμπολίνα, καρότσια κ.λπ. Κανένα εναλλακτικό υλικό δεν ταιριάζει με τα πρότυπα αντοχής και ασφάλειας του ανοξείδωτου χάλυβα για παιχνίδια.
  • Η μεταβατική περίοδος των 30 μηνών είναι πολύ σύντομη για να μπορέσουν οι κατασκευαστές παιχνιδιών να κάνουν τις σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται για να συμμορφωθούν με τον νέο κανόνα – πολλές από τις οποίες είναι εκτός του ελέγχου τους.
  • Μετά την έναρξη ισχύος, οι κατασκευαστές παιχνιδιών πρέπει να περιμένουν τη θέσπιση νέων προτύπων, να αποκτήσουν σαφήνεια ορισμένες εξαιρέσεις που επιτρέπονται στον κανονισμό και να εφαρμόσουν ένα Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντος που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί , αυτά τα βήματα μπορούν εύκολα να διαρκέσουν περισσότερο από 30 μήνες.».

Δυστυχώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχασε μια εύκολη ευκαιρία να διορθώσει το κενό που επιτρέπει σε πωλητές εκτός ΕΕ να πωλούν μη ασφαλή παιχνίδια σε διαδικτυακές αγορές. Είναι απογοητευτικό για τους κατασκευαστές παιχνιδιών που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια να βλέπουν ότι οι διαδικτυακές αγορές εξακολουθούν να μην φέρουν νομική ευθύνη για την πώληση μη ασφαλών παιχνιδιών από πωλητές τρίτων χωρών στις πλατφόρμες τους.

«Ενώ σκοπεύει να κάνει το αντίθετο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πραγματικότητα έκανε ένα βήμα προς τα πίσω όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών και τα παιχνίδια», δήλωσε η Catherine Van Reeth, γενική διευθύντρια του TIE. «Ελπίζουμε πραγματικά ότι περαιτέρω στη νομοθετική διαδικασία, θα ληφθεί περισσότερο υπόψη εάν αυτό που προτείνεται είναι ρεαλιστικό ή όχι και εάν προσθέτει πραγματικά περισσότερη ασφάλεια στο παιχνίδι. Ο κλάδος μας είναι αφοσιωμένος στην ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών σε όλη την Ευρώπη. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ρεαλιστικούς και εφαρμοστέους κανονισμούς που δεν καταλήγουν να ωφελούν μόνο τους απατεώνες εις βάρος των αξιόπιστων κατασκευαστών παιχνιδιών».

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email