Home » Circana | Ενήλικες και έφηβοι τροφοδοτούν την ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά παιχνιδιών 

Circana | Ενήλικες και έφηβοι τροφοδοτούν την ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά παιχνιδιών 

Από OPS Publications
21/06/2024

Circana | Ενήλικες και έφηβοι τροφοδοτούν την ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά παιχνιδιών

LOGOS ET_CRT S

Ενήλικες και έφηβοι, τροφοδοτούν την ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά παιχνιδιών, ενώ οι πωλήσεις σε παιδιά κάτω των 12 ετών μειώνονται, σύμφωνα με σχετική  έρευνα της Circana στις πέντε μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο (EU5).

Με αξία 4,5 δισ. ευρώ το 2023, η αγορά παιχνιδιών για εφήβους και ενήλικες ηλικίας 12+ ετών έχει αυξηθεί κατά 2,5% από το 2022 και αντιπροσωπεύει πλέον το 28,5% των συνολικών πωλήσεων παιχνιδιών. Αυτή η ανάπτυξη πρόκειται να συνεχιστεί καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές με γήρανση του πληθυσμού βλέπουν επίσης μείωση του αριθμού των παιδιών κάτω των 12 ετών (-3% σε 10 χρόνια), αναγκάζοντας τις μάρκες παιχνιδιών και τους λιανοπωλητές να προσαρμοστούν και να διαφοροποιηθούν για να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

Οι ενήλικες ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλικιακή ομάδα στην αγορά παιχνιδιών τα τελευταία δύο χρόνια με αύξηση 5,5% στις πωλήσεις, ενώ οι έφηβοι, ηλικίας 12-17 ετών, αυξήθηκαν κατά 3,3%. Σε έντονη αντίθεση, οι πωλήσεις για παιδιά έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2021, με τις δαπάνες ανά παιδί επίσης να μειώνονται. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές παιχνιδιών, ωστόσο, ξοδεύουν 295 €/κεφαλή σε σύγκριση με τους εφήβους (89 €/κεφάλι) και τους ενήλικες (10 €/κεφάλι).

Είτε με γνώμονα τη νοσταλγία για παιχνίδια που έπαιζαν ως παιδιά, εμπνευσμένα από μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή ή παιχνίδια nomad, τα Games & Puzzles κερδίζουν όσον αφορά τις κορυφαίες κατηγορίες παιχνιδιών που ενισχύονται σημαντικά και αυξάνουν τις πωλήσεις τους αφού ο καταναλωτής είναι πρόθυμος να πληρώσει έως και 100€ για ένα παιχνίδι κορυφαίας ποιότητας.

Τα Building Sets κερδίζουν έδαφος στα Games & Puzzles, χάρη στον ηγέτη της αγοράς, The Lego Group, που κυριαρχεί στην κατηγορία και είναι ο πιο δημοφιλής κατασκευαστής ανάμεσα στους  12+ καταναλωτές και συλλέκτες.

Τα αδειοδοτημένα παιχνίδια έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ το 2023, σύμφωνα με την έκθεση, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 27,8% των συνολικών πωλήσεων παιχνιδιών στην ΕΕ5. Μεγάλα franchise όπως το Star Wars, η Marvel, η DC και το Pokémon τροφοδοτούν τους θαυμαστές τους διανέμοντας περισσότερο περιεχόμενο στον κινηματογράφο και σε πλατφόρμες ροής, ενώ αναπτύσσουν απευθείας επικοινωνία σε καταναλωτικά κανάλια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αλληλεπιδράσουν με ενθουσιώδεις συλλέκτες και θαυμαστές.

Στις ΗΠΑ, η Circana ανέφερε πρόσφατα ότι οι ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν γίνει η πιο σημαντική ηλικιακή ομάδα για τον κλάδο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι φίλοι των σπορ και οι συλλέκτες ήταν πίσω από αυτή την ανάπτυξη, μια τάση που δεν βλέπουμε ακόμα στην Ευρώπη μέχρι τώρα, αλλά πιθανώς μια ευκαιρία.

Ο Frédérique Tutt, Σύμβουλος Παγκόσμιας Βιομηχανίας για Παιχνίδια στο Circana, σχολίασε: «Με πάθος για επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και συλλογές, μια μεγάλη δόση φανατισμού και μια νότα νοσταλγίας, φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες επαναπροσδιορίζουν την αγορά παιχνιδιών. Παρά το αυξημένο κόστος ζωής, οι λάτρεις των παιχνιδιών ξέρουν τι τους αρέσει και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρήματα για αυτό. Σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται σε ομάδες καταναλωτών με “μεγαλύτερες”  τσέπες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά, αλλά τώρα βλέπουμε επίσης μια άνοδο σε σοβαρούς συλλέκτες παιχνιδιών, οπαδούς της ποπ κουλτούρας και σε αυτούς που πάνε το gaming, το παζλ και το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο .»

Σύμφωνα με την έκθεση της Circana, σχεδόν οι μισές (47%) από όλες τις πωλήσεις παιχνιδιών που γίνονται σε εφήβους και ενήλικες ηλικίας 12+ ετών είναι διαδικτυακά. Η ανάλυση ανά χώρα δείχνει ότι στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το διαδικτυακό μερίδιο είναι μεγαλύτερο από το μερίδιο εντός του καταστήματος, ενώ το in-store παραμένει ισχυρό στη γαλλική αγορά.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email