Home » “Τέλεια καταιγίδα” χτύπησε τις ελληνικές εξαγωγές 

“Τέλεια καταιγίδα” χτύπησε τις ελληνικές εξαγωγές 

Από OPS Publications
25/04/2024

"Τέλεια καταιγίδα" χτύπησε τις ελληνικές εξαγωγές

LOGOS ET_OW S

Απώλειες 9,4% κατέγραψαν οι εξαγωγές στο τελευταίο τρίμηνο (Νοέμβριος 2023-Ιανουάριος 2024, σε αποπληθωρισμένους όρους), συνεχίζοντας την πτωτική τάση του προηγούμενου τριμήνου (-2,9%).

Εν μέσω μιας «τέλειας καταιγίδας» βρέθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, καθώς δέχτηκαν ταυτόχρονα πλήγματα (i) κλιματικής αλλαγής, (ii) γεωπολιτικών αναταραχών και (iii) αναιμικής διεθνούς ζήτησης. Ωστόσο, η δύσκολη συγκυρία παράλληλα ανέδειξε την ανθεκτικότητά τους, καθώς εν πολλοίς διατήρησαν αλώβητα τα μερίδια που έχουν κερδίσει στις διεθνείς αγορές – δημιουργώντας έτσι βάσιμη προοπτική για σταδιακή ανάκαμψή τους μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με την Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2024, η ανάλυση εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα επιταχύνουν σταδιακά, και παρά το δύσκολο ξεκίνημα θα προσεγγίσουν έως το τέλος του έτους τη μεσοπρόθεσμη τάση ανάπτυξης (+5%), επιτυγχάνοντας έτσι ετήσια επίδοση της τάξης του 3%. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στη βελτίωση των προσδοκιών ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου (+2,6% το 2024) και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Office Week
Ενημερωθείτε πρώτοι για ότι συμβαίνει στην αγορά μας.
Κάθε Παρασκευή στο email σας δωρέαν!
Με την εγγραφή αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου
Share Tweet Email